NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Klaas Bootsman
(1937 - 2019)


TITEL: Grondlegger van het merk BOKO
In Memoriam geschreven door Douwe Frerichs,
gepubliceerd in het weekblad Draf&Rensport
nr. 27 d.d. 4 juli 2019

Nadat in 1992 Klaas Bootsman het dakdekkersbedrijf aan zijn oudste zoon Rob had overgedragen, en in hetzelfde jaar Boko Stables had verkocht aan zijn andere zoon John, had hij zijn handen vrij om zich volledig op het Onroerend Goed te richten en met name op zijn favoriete projekt "Z.I.C." dat later ook nog als sponsor van de Prijs der Giganten zou optreden. De rest van al zijn vrije tijd besteedde hij aan Boko Stables, waar zoon John inmiddels naar Zweden was verhuisd (1995) en Klaas daarna samen met Elbert v.d. Pol in de Starnmeer de scepter zwaaide. Zo'n 10 jaar geleden werd hij getroffen door een beroerte, maar hij knapte aardig op. Hij was het liefst op stal, met de paarden rond zijn huis. Zijn perfecte dag was een voorjaarsdag op Boko Stables, samen met Elbert, Carla Wijngaarden en de nieuwe lichting veulens. Of nog beter: In het "maai-seizoen" in de Starnmeer alles regelen en uren lang op de traktor zittend alle gewassen keren en op hopen leggen. Afgelopen september constateerden de artsen bot- en longkanker. En zeiden erbij, het is al in heel ver stadium, we kunnen niets meer voor U doen... Dat was de prijs voor jarenlang keihard werken.
"Vroeger kon ik de toren van Babel omver trekken, nu word ik al moe bij de gedachte", zei hij zelf. Afgelopen zaterdag overleed Klaas Bootsman in het bijzijn van zijn vrouw Marian en zijn kinderen op 82-jarige leeftijd.

Als kind wilde Klaas Bootsman niet dat zijn klasgenoten in Wormerveer zagen dat zijn ondergoed was gemaakt van afgeknipte oude juten melkzakken. Als de hele klas op schoolreis ging kon hij nooit mee. Hij schaamde zich voor de armoede waarin hij opgroeide en voelde zich minderwaardig. Bootsman was de tweede zoon uit een gezin van vijf. Zijn vader Hein Bootsman speelde in de oorlogsjaren een grote rol in het verzet in de Zaanstreek. Hij hield er een groot oorlogstrauma aan over en had psychische problemen. Vader overleed na de oorlog en moeder stond er alleen voor. Het was een harde tijd. ledere keer als hij verkering kreeg met een leuk meisje, zorgden die ouders er wel voor dat hij werd gedumpt. "Zo ging dat in die tijd", zegt zoon John Bootsman, "Men wilde een goede partij." Alleen de relatie met Tilly Loon hield stand, vermoedelijk omdat zij zelf ook uit een straatarm gezin kwam...

Klaas was gekrenkt en verbitterd. Het heeft zijn karakter gevormd. Hij had een hekel aan mensen met kapsones. Bootsman had slechts één doel voor ogen en dat was de armoe ontvluchten. School was aan hem niet besteed. Op zeer jonge leeftijd ging hij werken. 's Ochtends vroeg altijd eerst als loonwerker melken bij de boeren. Later op de dag overal schillen ophalen en die vervolgens doorverkopen aan varkensboeren etc. Hij kon er aardig van sparen en trouwde in 1961 in grote haast omdat zijn vrouw in verwachting was, in die tijd nog een schande. Het was in die periode dat Klaas Bootsman Freek Koster ontmoette. Ze waren beiden seizoenarbeiders. Als er geen werk voorhanden was, werkten ze in de Philipsen asfaltfabriek in Sloterdijk. Het was de directeur van deze fabriek die hen voorstelde om de daar gefabriceerde dakbanen ook te gaan aanbrengen. Beiden zagen hier 'brood' in en door de eerste twee letters van hun achternamen samen te voegen werd BOKO geboren. "Erg lang heeft de samenwerking niet geduurd. Mijn vader wilde uitbreiden en Koster wilde klein blijven. Ze zijn na 1 jaar ieder een eigen weg gegaan, maar uit zuinigheid heeft mijn vader de naam Boko vastgehouden. Hij had juist een voorraadje briefpapier en enveloppen laten drukken", weet John. Boko Dakdekkers werd onder Klaas een zeer succesvol bedrijf en zelfs marktleider in de regio. Bootsman had een neus voor zaken of een antenne zoals hij het zelf noemde. En hij was een harde onderhandelaar. "Maar wel een eerlijke", voegt John toe. Het type van de grote mond en een klein hartje. De dravers kwamen bij toeval in Bootsman z'n leven. Niet gehinderd door kennis kocht hij van Teun van Enkhuizen op een verjaardagsfeestje in voorjaar 1971 het merrieveulen Mama Alkestis. "Ze kon niet veel, dus is mijn vader ermee gaan fokken. Prima van Boko was in 1974 de eerste Boko-draver. De beste gaf hij weg: Zorg van Boko won de Gouden Zweep. Mijn moeder waakte erover dat het niet uit de hand liep, maar na haar te vroege overlijden in 1987 ging hij helemaal op voor de paarden. In 1986 ging de eerste 'inkoopsreis' al naar Lexington. Hij had op mijn kamer een boekje gevonden, dat ik voor mezelf had geschreven, met mijn ideeën over de fokkerij en de bloedlijnen. Dat was in mijn 'Universitaire' periode, waarna hij voorstelde om mij met een budget naar de Amerikaanse veilingen te sturen. Ik ben er geweest met Andries van der Blonk en heb een naamloze jaarlingmerrie gekocht, die we Classway of Boko noemden, en ook de toen 2-jarige drachtige Chickadee Hanover, waaruit eerst Elisabeth Boko is geboren en later o.a. Kelsea Boko."
John wijdde zich aan de technische kant van Boko Stables. Vader Klaas zorgde in Starnmeer voor de perfecte omstandigheden. Hij ging daarbij zo ver dat hij een zakje grond uit Kentucky liet analyseren om zijn land te perfectioneren. Het devies was altijd dat winnen belangrijker is dan meedoen. Het is de harde leerschool uit zijn jeugd. Ook de paarden krijgen het voor de kiezen. "Ze krijgen goed te eten, maar verder krijgen ze veel beweging en moeten ze het onderling uitzoeken. Ik geloof in een harde jeugd. Het heeft mij gevormd", vertelde Klaas in de documentaire 'van boerenknecht tot miljonair', die op YouTube staat (zie onderaan deze pagina). Ook daar komt Klaas naar voren als een stugge, maar recht-door-zee paardenman.
"Hij was echt niet de makkelijkste, ook niet voor zichzelf", zegt John, die zelf ook niet rimpelloos met zijn vader heeft gewerkt. "Toen ik naar Zweden vertrok, ervoer hij het als verraad. Uiteindelijk begreep hij het wel, maar dat zal je niet snel van hem horen. Hij was zeker trots op zijn kinderen, maar kon het allemaal moeilijk verwoorden. We hebben wel vaker lijnrecht tegenover gestaan. We zorgden er wel voor dat net niet escaleerde, maar met sommige vrienden is hij gebrouilleerd, dikwijls om een kleine ruzie. Hij bezat de capaciteiten niet om dergelijke problemen op te lossen. Dan was hij koppig. Ook met zijn huistrainer Hugo Langeweg, die met paarden als onder meer John F Boko, Kelsea Boko, Virgill Boko, Willem W Boko en Yucca Boko Derby's won en die met Frances Jet Boko zelfs in Amerika grote successen had, kwam het tot een breuk. Daarna werd Dion Tesselaar zijn trainer. Na zijn pensionering bleef hij investeren in onroerend goed en wederom was het zijn 'antenne' die hem succes leverde. Hij behoorde samen met Ed Maas en Andre van Mierlo ook tot de investeerders in Drafbaan Wolvega. Geld speelde geen rol, maar om luxe gaf hij niets. Het liefst was hij thuis op de boerderij waar hij op klompen rondliep en samen met bedrijfsleider Elbert van der Pol voor de paarden (en zijn schapen) zorgde. Op de koers genoot hij van de successen en wie heel goed keek zag dat iedere zege van een Boko hem toch ontroerde. Donderdag wordt afscheid genomen van de grondlegger van Boko. Klaas, oftewel "ouwe Book", zoals Hugo Langeweg hem altijd liefkozend noemde.

Boven: Klaas Bootsman feliciteert Mw. L. Hoep met haar overwinning
met Avanti S in de Unidek Bouw-prijs op Duindigt d.d. 1-9-1991.

Boven: Sponsor Klaas Bootsman feliciteert Jan Hoefnagels en
echtgenote na het behalen van het BOKO Kampioenschap
van Nederland 1992 door hun Incredible Crafts.

Boven: Ook de mede-eigenaar van Incredible Crafts, Aad van Schie,
wordt door Klaas Bootsman hartelijk gefeliciteerd na het behalen
van het BOKO Kampioenschap van Nederland 1992.

Boven: Fokker Klaas Bootsman viert met eigenaar Jan Offenberg
een zege van hun 2-jarige Ineke P Boko in 1993.

Boven: Klaas Bootsman staat met de beker in zijn handen,
na de Derbywinst van Kelsea Boko op 11-8-1996.
Mede-eigenaar Cas Schilder staat achter hem.
Vooraan Hugo junior en daarachter verzorgster Karen Schagen.

Boven: De eigenaren van John F Boko, Klaas Bootsman en Cas Schilder,
in de triomfwagen tijdens de ereronde na de Derbyzege op 11-8-1996.




TV-reportage over Klaas Bootsman:
van boerenknecht tot miljonair





  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse